társadalomtudományi szótár

új keresés


Etnocídium


» Meghatározás

» Etimológia

» Lásd még


Meghatározás. Az etnocídium általános meghatározás szerint egy etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztítása. A történelem számos olyan kísérletet ismer, amelynek során egy etnikai csoport egy másik etnikai csoport megsemmisítésére törekedett. Ha a kísérletek számát, az atrocitások intenzitását vagy az áldozatok számát tekintjük, az etnocídium a legkomolyabb formában a zsidók ellen irányult. Csak a második világháború folyamán több mint hatmillió zsidót semmisítettek meg a koncentrációs táborokban.
Noha a civilizáció is ismeri az etnocídiumot, csupán egy személyt állítottak bíróság elé és ítéltek el ezzel a váddal nemzetközi büntető hatóságok által. A Ruandai Nemzetközi Bíróság a hutu törzs vezetőjét, Jean-Paul Akayesu-t bűnösnek találta a tuci törzs elleni genocídium, egész pontosan etnocídium bűntettének végrehajtásában. Civilek ezrei, köztük nők és gyermekek ellen elkövetett gyilkosság, kínzás, erőszak bűncselekményeiben való részvétel és az ezekre való felbujtás vádjával perelték be és ítélték el.
A kifejezést a genocídiummal rokon értelemben szokás használni.
A. K.


Etimológia. A kifejezés két elemből áll, az ethnos görög eredetű, jelentése 'törzs', illetve a latin occido, -ere, 'gyilkolni'.


Lásd még: emberiség elleni bűncselekmények, genocídium, holokauszt